AllmäntApparBloggDatorerMicrosoftNyheterProgramTipsWebbfabriken

Windows 8.1 update är här med en del smarta saker

Inlägget har lästs 4070 gånger

Allt sedan Windows 8 släpptes har Microsoft fortsatt släppa uppdateringar som lägger tillbaka sånt som försvann i och med övergången från Windows 7 till Windows 8. Kort efter att Windows 8 släpptes kom några uppdateringar som åtgärdade en del problem som tillkommit efter deras anpassning till att använda pekskärmar istället för traditionell mus eller pekplatta. Inte långt därefter släppte Microsoft en ny version Windows 8.1 som hade bättre anpassningar och inkluderade de funktioner som efterfrågats eller som hade försvunnit i Windows 8.

Med Windows 8.1 update som nyligen släppts har Microsoft alltså fortsatt arbetet med att lägga tillbaka bra funktioner som försvunnit, samt göra vissa saker mer tydliga eller enklare att använda i operativsystemet.

En sak som verkligen är bra i Windows 8 är inbyggda sökfunktionen där man snabbt hittar det program man letade efter. Håll ner Windows knappen och tryck på knappen Q så visas ett fönster där du kan söka.

 

Stäng av Windows 8.1

Microsoft Windows 8.1 Update

Här ser vi en sak som kommit tillbaka, nämligen avstängningsknappen som ni ser i denna bild uppe till höger. För att tidigare stänga av en dator med Windows 8 fick man gå en jobbig omväg men nu finns den där, lika enkelt som i Windows 7.

 

Visa alla öppna och fästa appar i aktivitetsfältet

En annan nyhet är att alla öppna och fästa appar visas i Aktivitetsfältet. På skrivbordet visas både skrivbordsappar och appar från Windows Store i Aktivitetsfältet när de körs. Du kan även fästa en app i Aktivitetsfältet så att du snabbt kan öppna eller växla mellan appar från skrivbordet.

Windows 8.1 update skrivbordet

Kom åt Aktivitetsfältet överallt.

Om du använder en mus, kan du se aktivitetsfältet på alla skärmar, däribland startskärmen och Windows Store-appar. Flytta muspekaren under skärmens nederkant så att Aktivitetsfältet visas. Klicka sedan på en app om du vill öppna eller växla till den.

Gå direkt till skrivbordet

Något som många retat upp sig på är att när man startat dator inte kommer till det vanliga skrivbordet som man känner igen från förut. Nu med Update 8.1 kan man gå direkt till skrivbordet i stället för Startskärmen när du loggar in. Om du använder skrivbordet mest kan du logga in (starta datorn) direkt till skrivbordet i stället för Startskärmen. Och om du vill logga in till Startskärmen i stället, kan du ändra inställningen när du vill.

 

Mer bekanta alternativ för mus och tangentbord

Minimeringsknappen, stängningsknappen och Aktivitetsfältet är mer tillgängliga om du har en mus. Musen fungerar dessutom nu mer konsekvent överallt i Windows och inte bara logiskt användbar med pekskärm. Flytta muspekaren till skärmens överkant om du vill visa stängnings- och minimeringsknappen i alla appar. Flytta muspekaren till skärmens nederkant om du vill se aktivitetsfältet var du än är i Windows.

 

Högerklicka på en appanel om du vill se fler alternativ. Om du använder en mus och högerklickar på en panel på Startskärmen, visas en snabbmeny bredvid panelen med information om vad du kan göra med den.

4e85a430-e315-475e-a806-e3e5cf74cc30_3

 

Enklare att hitta nya appar

Upptäck appar på nya sätt. Windows Store är fäst på Startskärmen och i Aktivitetsfältet om inget annat anges, så det är enkelt att upptäcka nya appar. När du använder snabbknappen Sök visas appar i förslagen och sökresultaten från Bing smart sökning.

Minns vilka appar du har installerat nyligen. När du installerar nya appar, visas ett meddelande längst ned till vänster på Startskärmen. Det anvisar till vyn Appar, så att du kan se vad du har installerat nyligen.

3be920c4-e72d-41ca-8b8f-9f252f0bf05c_8

Här ser man om det finns nya appar installerade och kan enkelt klicka fram dem istället som tidigare leta efter dem.

 

 

 

 

Comment here