AllmäntBloggSäkerhet

Så hackades franska regeringen

Inlägget har lästs 1298 gånger

Hackerattacken, som blev känd på måndagen, riktades mot datorer på det franska finansdepartementet.

Själva intrånget skedde via bifogade filer i e-post som skickades till de anställda på finansdepartementet.

När de anställda öppnade filerna infekterades deras datorer snabbt av en trojan. Själva attacken verkar ha skräddarsytts för att lura tjänstemännen att tro att breven var vanlig jobbkorrepondens och därmed var säkra att öppna.

Omkring 150 datorer infekterades, av sammanlagt 170 000 stycken, av trojanen. Enligt Patrick Pailloux, chef för den statliga it-säkerhetsmyndigheten, kan ett tidigare okänt säkerhetshål ha utnyttjats, vilket är ett tydligt tecken på att personerna bakom intrånget hade god kunskap om systemen som angreps.

Angreppet upptäcktes först i förra veckan, men tros ha pågått betydligt längre. Enligt de uppgifter som framkom på tisdagen tros angriparna haft tillgång till till interna system under en längre tid.

Patrick Pailloux säger ingenting om vem som kan ligga bakom intrånget, men uppger att det liknar intrånget mot den kanadensiska regeringens datorer förra månaden.

Tekniker arbetade under hela helgen med att leta och rensa bort trojanerna som infekterat datorerna.

Vi kommer att se mer av denna typ av attacker i fortsättningen och hur trojanerna fungerar eller sprids kommer förbättras och förmodligen kommer göra antivirusprogrammen obrukbara.

Ett gott råd i denna historia är att det är säkrare kasta e-posten än att öppna den. Kanske vi ska gå tillbaka till att bara använda faxen?

Källa IDG news, IDG.se

Comment here